hej
k

Border collie

Historik

Border collie har sedan århundraden funnits i gränstrakterna mellan England och Skottland, där den varit en ren så kallad working collie, det vill säga en arbetshund. Rasen är sannolikt världens mest använda vallhund. Den är mycket kompetent och allsidig och används framför allt för vallning av får. Fram till de senaste decennierna har rasen avlats enbart med hänsyn till bruksegenskaperna.

Användningsområde

I första hand är rasen en vallhund. De anlag och egenskaper man uppskattar även i andra kretsar har skapats genom sträng selektering på vallanlag och inget annat. Men en border collie kan även må bra av att utför andra arbetuppgifter, så som lydnad, freestyle, spåra och agility.

Hälsa

Det är en jämförelsevis frisk hund. Sjukdomar/defekter som ändå förekommer är höftledsdysplasi (HD), CEA (ögonsjukdom), diabetes hos medelålders eller äldre tikar, osteochondros (bogskador) samt epilepsi.

Egenskaper / Mentalitet

Border collie är i alla avseenden en snabb, livlig, energisk och uppmärksam hund. Den är mycket arbetsvillig och då handlar det inte i första hand om fysisk motion. Den vill och behöver ha en uppgift i livet och ser till att få det också.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 53 cm och tikar något lägre. Den är medelstor, oftast svart-vit eller trefärgad. Alla pälslängder förekommer, hela spektrat mellan slät, hård päls till riktigt lång, silkig med mycket underull. De vita tecknen har stora variationer. Öronen kan vara upprättstående, hängande, tippade eller både och. Utseende, färg och storlek kan över huvudtaget variera mycket.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Övrigt

Rasen är en funktionell arbetshund som kan vara mycket krävande som ren sällskapshund.

top